lørdag 21. juli 2012

Studie: Like farlig å være sofagris som røyker

Illustrasjonsfoto: Nils BjålandEn tredjedel av verdens voksne befolkning sitter for mye på baken. Det øker risikoen for å dø tidlig like mye som røyking.

Det kommer fram i en ny studie publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet, utført av forskere ved 33 forskningsinstitusjoner rundt omkring i verden.

Ifølge forskerne er fysisk inaktivitet en like stor dødsårsak på verdensbasis som røyking.

De anslår at fravær av 150 minutters moderat fysisk aktivitet i uken førte til seks prosent av tilfellene av hjerte- og karsykdom på verdensbasis, syv prosent av type-2 diabetes og 10 prosent av bryst- og tykktarmkreft.

Kjent risikofaktor

I Norge anslår Kreftforeningen at cirka 6700 personer dør av sykdom de har fått på grunn av røyking, mens tall fra NTNU viser at cirka 10000 nordmenn dør årlig av inaktivitet.

- Fysisk inaktivitet er en kjent risikofaktor i kroniske sykdommer som hjertesykdom og type-2 diabetes. Så, hvis du er fysisk inaktiv er risiko for å dø tidlig i livet sammenlignbar med risikoen ved å røyke, sier doktor i epidemiologi ved Brigham and Women's Hospital i Boston og forsker bak studien, I-Min Lee til BBC.

I studien har Lee og kolleger kartlagt dødsårsaker på verdensbasis, og konkluderer med at 533000 dødsfall kan forhindres årlig om antall inaktive personer reduseres med 10 prosent.

Forskerne mener at verdens helsemyndigheter lenge har framhevet det positive ved å være i fysisk aktivitet, mens de har underkommunisert hvor farlig det er å sitte i ro:

Høyere risiko

- I fremtiden håper jeg at personer som er spesielt inaktive skal få noe av det samme stempelet som røykere, ettersom det er svært mange som har sluttet i de senere årene, sier Lee.

Forskerne understreker at det var vanskelig å måle fysisk inaktivitet i de ulike landene fordi det måles forskjellig, men at de er trygge på konklusjonen:

- Inaktive personer har høyere risiko for å få krefttyper som for eksempel bryst - og tykktarmkreft, hjertesykdommer, hjerneslag og type-2 diabetes. Jeg håper ikke folk tenker at de kan fortsette å røyke på grunn av dette, men jeg håper det utvider folks perspektiv litt. Både røyking og inaktivitet er risikofaktorer som vi må forsøke å eliminere, sier Lee.

Helsedirektoratet i Norge anbefaler minst 30 minutter fysisk aktivitet daglig.


Hentet fra: vg.no
Gustav Eiendom AS